Forbrukslån i Norge

Mange gledet seg stort over TV2 da denne kanalen ble lansert i Norge, siden de som bare hadde vanlig luftantenne hadde måttet nøye seg med NRK. Noe som også da var ukjent var reklamer, siden NRK får sine inntekter hovedsakelig gjennom TV-lisensen. Reklamer irriterer mange seg grønne over, men de er helt nødvendige for de fleste TV-kanaler siden alle trenger penger til driften.

lånHensikten med reklamesnutter er å appellere til det visuelle eller å lokke med gode tilbud, og siden forretningsverdenen bruker flere milliarder hvert år på reklame er det ingen tvil om at denne strategien virker. De er så virkningsfulle at mange slår til på gode tilbud selv om de ikke har råd til det der og da, og så må de ta opp lån. Fordelen er at de med en gang kan få kjøpt det de begjærer, ulempen er at de setter seg i gjeld.

Mangel på tålmodighet er dermed en viktig grunn til at mange lån tas opp, siden de ikke klarer å vente til nok penger er oppspart, og tror at gode tilbud bare varer for en begrenset periode. Det reklameres også for lån, og på nettsiden Sekina.no er det enkelt å skaffe seg lån av forskjellige størrelser. Det viser bare hvor lett det er å sette seg i gjeld, og noen av de vanligste typene av lån er:

Boliglån er som vanlig de lånene som krever mest penger, siden boliger oftest koster mange millioner kroner. Forbrukslån er de vanligste, og krever minst sikkerhet fordi størrelsen på utlånet varierer, men nå kommer en ny norsk lov som skal hindre eller minske problemene folk noen ganger får med å sette seg i gjeld.

 

Stadig økning i forbrukslån

Magen blir mett før øynene blir det, og samme prinsippet gjelder med lån. Folk har ofte en tendens til overforbruk, og skjønner ikke at kontoen blir tom før det materialistiske begjæret blir tilfredsstilt. Heller ikke bankene fikk nok sikkerhet for utlånet, siden det var vanskelig for långiverne å få vite hvor mye, og hva slags, gjeld låntakeren hadde fra før.

Nå derimot skal bankene få mulighet til å sjekke gjelden til låntakeren, og dermed blir det lettere å unngå kluss med tilbakebetalingen fra eventuell kunde. Det at kunden tar opp større lån enn hva som kan håndteres fører bare til problemer for alle parter, men nå skal det altså ordnes opp i.

 

I Norge er det en stadig økning i forbrukslån, faktisk var totalsummen for nordmenns forbrukslån 100 milliarder kroner ved høsten 2017. Mange synes det er foruroligende, og mange tar opp forbrukslån til for eksempel ferier, noe som i manges øyne vitner om uansvarlighet. Ferier som blir såpass dyre at det tas opp lån, inneholder ofte mye unødvendig luksus.

Eksempel på dette er flybilletter som blir oppgradert fra økonomiklasse til businessklasse og som dermed fort blir mye mer kostbare, og dyrere luksusrom kan også raskt doble eller tredoble prisen fra vanlig standard hotellrom. Slike lån er strengt tatt unødvendige og fører bare til økt gjeld. Det er fullt mulig å nyte en ferie selv med relativt lavt budsjett.