Lov om vinterdekk og ekstralys?

Det er ikke alle som kjenner reglene for vinterdekk, til tross for at riktig bruk av vinterdekk er helt kritisk når du ferdes på norske vinterveier. Vi skal gå igjennom noen av de helt grunnleggende reglene for vinterdekk.

Vinterdekk er ikke påbudt, men likevel obligatorisk

Du som sjåfør er ansvarlig for at kjøretøyet har tilstrekkelig veigrep – Statens vegvesen

Det finnes faktisk ikke noe påbud om å bruke vinterdekk i et visst tidsrom, men likevel finnes det krav til at bilen til en hver tid skal være skodd etter forholdene. Det betyr at du må benytte vinterdekk om vinteren, så fremt det ikke er helt bare veier. Det er ikke et veldig sannsynlig scenario.

I forhold til piggdekk kan disse benyttes mellom 1. november og første mandag etter 2. påskedag. Dette er minimum for alle områder, hvis du for eksempel skal på fjellet i mai kan du selvfølgelig benytte piggdekk.

Ekstralys og andre ting du trenger i bilen om vinteren

Utover vinterdekk er det noen ting du bør passe på om vinteren:

  • Godt lys. Om vinteren er det ofte mørkt, og pass på at du har riktig lys. Hvis du ønsker å montere godkjente ekstralys, kan ekstralyskongen.com tilby produkter som passer din bil.

 

  • Varme. Om vinteren er det per definisjon kaldt. Dette kan være et problem hvis du blir sittende fast i bilen. Pass på å ha med deg varme klær, noen pledd og kanskje noen varmeputer. Hvis du for eksempel sitter fast i vente på kolonnekjøring kan det bli svært kaldt hvis du ikke har med deg noe å holde deg varm med.